Tegenwoordig hebben huishoudens erg veel elektrische apparaten in de keuken staan. Denk maar aan een vaatwasser magnetron, oven, inductiekookplaat, elektrische boiler, koffiezetapparaat, koelkast, verlichting en nog veel meer. Het is daarom noodzakelijk om een aparte groep in de meterkast te installeren voor alleen de keuken. Bovendien is het niet eenvoudig om een kookgroep aan te sluiten, hiervoor zijn veel dingen vereist. Hier kun je lezen wat alle mogelijkheden zijn hiervoor en hoe je het beste een kookgroep kan aansluiten.
Wat is een kookgroep eigenlijk?
Zoals de groepenkast in je meterkast verschillende groepen heeft voor de verschillende delen van je woning, heeft de groepenkast ook een aparte groep voor de keuken. Een kookgroep is dus simpelweg een groep in de meterkast waar een kooktoestel op staat aangesloten. In gewone woning kan een kooktoestel maximaal 3680 Watt hebben. Het is wel zo dat een fornuis vaak meer dan dit aantal Watt verbruikt Een aparte groep hiervoor is daarom noodzakelijk. Dit is dan een tweeledige installatieautomaat die mechanisch is verbonden. Het fornuis wordt door middel hiervan verdeeld over twee elektrische delen.
Ga je elektrisch koken? Dan heb je een 3-fase aansluiting nodig. Om over voldoende energie te beschikken in de keuken wordt de kookgroep gebruikt. Met een kookgroep worden twee groepen samengevoegd tot maar één eindgroep. Deze eindgroep wordt tot 16 ampère beveiligd.
Kookgroep aansluiten en krachtstroom, het verschil ervan
Heb je een 3-fase aansluiting in je woning? Dan kun je ervoor kiezen om een krachtgroep als kookgroep te gebruiken. Een krachtgroep heeft altijd de voorkeur boven een kookgroep. Bij een krachtgroep kunnen er namelijk zwaardere installaties aangesloten worden.
Een kookgroep bestaat uit twee groepen die aan elkaar vastzitten en samen bestuurd kunnen worden door een hendel in de meterkast. Hiervoor moet je ook een voor twee fasen geschikte kookplaat gebruiken. Heb je geen fornuis maar wel een Perilex stopcontact in je keuken? Dan heb je krachtstroom. Dit kun je herkennen aan een grote kookgroep dat bestaat uit vier gekoppelde groepen. Al deze groepen worden ook bestuurd door een gezamenlijke hendel.
Kookgroep aansluiten benodigde draden:
Voor het aansluiten van een kookgroep zijn er verschillende draden nodig. De volgende draden heb je nodig:
- Blauwe nuldraad
- Bruine fasedraad L1
- Zwarte fasedraad L2
- Grijze fasedraad L3
- Groengele aardedraad PE
Schakel een elektricien in. Een elektricien is gespecialiseerd in het aansluiten van kookgroepen. Ook beschikt een elektricien over alle nodige kennis over draden en elektriciteit. Als je het zelf probeert kan het niet altijd goed lukken en het verkeerd aansluiten van een kookgroep kan leiden tot vervelende gevolgen.
Stappenplan voor het aansluiten van een kookgroep
Ondanks deze stappenplan is het sterk aangeraden om een professionele elektricien in te schakelen. Een elektricien zal dit werk veilig, vlekkeloos en optimaal voor je verrichten. Ook als je al begonnen bent en twijfelt kun je altijd een elektricien inschakelen.
Voorbereiden
Bereid je voor door je goed in te lezen. Beschik over de juiste kennis en gebruik de juiste gereedschap.
Elektrische installatie uitschakelen
De twee na belangrijkste stap hiervan is het uitschakelen van de elektrische installatie. Het is belangrijk om pas te beginnen als alles volledig spanningsloos is. Schakel de groepen om de beurt uit.
Installeren van de kookgroep
Het installeren wordt gedaan door de bedrading goed aan te leggen. Hiervoor moet je weten hoe je met de kleuren van de draden te werk gaat. Schakel een elektricien in bij twijfel. Van de bruine draad zijn er twee van, deze gaan naar twee fasen van de Perilex. Hiervoor wordt fase 1 en 2 gebruikt. Van de blauwe draad zijn er ook twee van, deze gaan naar nul van de Perilex. De geelgroene kun je aansluiten op de aardrail, hier zitten al meerdere aarde draden op gemonteerd. Een elektricien beschikt over de juiste kennis en vaardigheden, schakel daarom een elektricien in om dit werk voor je te verrichten.